0 Läs mer >>
Här sitter jag, i mitt studentrum i Wien, sjuk och stressad. Det känns som om livet helt plötsligt kom ikapp mig lite. Har haft lite för kul och glömt bort att jag faktiskt har lite skola att sköta också. Har från starten längtat efter den dagen jag ska tenta av tyskan, och nu är det bara två veckor kvar. Livet kom ikapp helt enkelt. 
 
Det är mindre än två månader kvar och jag ska hinna med en jävla massa tentor. Har en presentation i morgon. Känns som om jag inte ens har tid att stressa över den, pga stressad över allt annat. Jag vet att jag är alldeles för stressad, borde troligtvis stressa en tredjedel av vad jag stressar. Men det är så sjukt att jag hela tiden har tänkt att det är såååååå lång tid kvar tills jag behöver skriva tentor. Tji fick jag. 
 
Tur att mamma och Jocke kommer på lördag så jag kan låta dem stressa åt mig. Ser btw fram emot det väldigt mycket. Får fira min födelsedag med dem, här i Wien. Kommer bli så himla mysigt. Synd bara att jag måste gå i skolan under veckan de är här, inte precis som man vill ha det. Men är glad ändå, kommer bli toppen. 
 
Men nu ska jag luta mig tillbaka och stressa lite till, med ett avsnitt av Outlander eller två. 
 
En favoritplats i Wien
 
 

Slutet av april

0 Läs mer >>
De senaste dagarna har jag haft äran att ha två av mina bästa vänner på besök här i Wien. Vi har turistat, shoppat och ätit en massa gott. Men mest av allt har jag njutit av att ha så fint sällskap. Jag har haft superkul. Det har varit så skönt att ha dem här, synd att de var tvugna att åka hem. 
 
Igår åkte de hem tidigt på morgonen, jag spenderade gårdagen i sängen med Outlander och godiset de tog med sig hit. Har åkt på halsont och känner mig lite taskig i kroppen. Kan bero på lite för lite sömn och att jag fått ha alldeles för roligt. Tyvärr lyckades jag inte tröttna på Klara och Lovisa, saknar dem nog mer än innan de kom hit. Känns skönt att det bara är två månader kvar tills jag är hemma i Sverige och har privilegiet att bli trött på dem igen.
 
Här kommer bilder, för bilder säger mer än tusen ord. Ha det gött. 
 
Första dagen bjöd på häng i Burggarten
Rathauspark, andra dagen bjöd på sigthseeing
Klars njuter av Votivkirche
Parlamentet
Häng vid Rådhuset
 
 
 
 
Käkade god mat på Santos
Dag 3, påväg till shönbrunn
Schönbrunn baby
Kvällen bjöd på utgång
 

Klara & Lovisa var hä...

0 Läs mer >>
Jag är numera mer än halvvägs igenom min termin här i Wien. Känns sjukt. Är 50/50 när det kommer till att åka hem i juni, vill så gärna men samtidigt kommer jag att sakna så många människor här. Men det är det inte värt att tänka på nu kanske. För idag är det en bra dag på så många plan.
 
Först vill jag säga grattis till min fina mamma som fyller 50 år idag. Grattis, jag älskar dig till månen och tillbaka 10000000000000 gånger. Saknar dig och önskar att jag var hemma och kunde fira ihop med dig. Men det får vänta tills du och Jocke kommer hit. 
 
För det andra så är det endast 2 timmar kvar tills jag är på flygplatsen och får träffa min fina tjejer för första gången på 2 och en halv månad. Jag är så taggad att det är sjukt. Vill att de ska vara här nu och aldrig åka hem. Ser fram emot de dagar jag kommer få spendera med dem, det kommer att vara fantastiskt. Så nu säger jag hejdå i ett par dagar, så uppdaterar jag när de har lämnat mig igen. Till dess, ha det bäst.
 
 

Halvvägs

1 Läs mer >>

Massmedierna påverkar politiken och politiken påverkar massmedierna. Genom massmedierna får politikerna större chans att nå stora grupper av människor. Allmänheten får den mesta informationen genom massmedier, vilket i sin tur leder till att det är viktigt för politiker att synas i just massmedier. Redan här ser vi att det finns ett behov av duktiga pressekreterare som kan hjälpa politikerna att visa sig från sin bästa sida. Som politiker måste man också ta hänsyn till vad media vill ha. Och vad är det då media vill ha? Det bestämmer allmänheten. Här ser vi prov på att politiker, medier och allmänheten är ömsesidigt beroende av varandra. För att kunna ta reda på vad medierna och allmänheten vill ha av politikerna passar det att ha mediestrateger vars huvuduppgift är att jobba med medier.

 

Press, radio, tv och internet har ofta ett finger med i spelet när det gäller med- och motgångar för enskilda politiker och politiska partier. Om massmedia uppmärksammar allt negativt en politiker bidrar med och lämnar det positiva utanför kan man anta att allmänhetens syn på politikern påverkas åt det negativa hållet. Arbetet med pressekreterare motverkar risken för att en negativ bild skapas. Att varje minister har egna pressekreterare känns som en självklarhet i det medialiserade samhälle vi lever i. Det går inte att anta att alla som är bra på det politiska planet också är bra på att hantera press och massmedia. En pressekreterare kompletterar politikernas brister. Man skulle kunna påstå att det är rimligt och nödvändigt av politikerna i regeringsställning att försöka hantera och påverka media. Media, eller den så kallade tredje statsmakten, har så pass mycket makt över allmänheten att det är något som bör prioriteras. Som tidigare nämnt så är det genom medierna som de flesta får sin information om politiken i Sverige. Om man börjar med att jobba på att föra sig väl i medierna underlättar man arbetet genom att inte behöva städa upp efter ett dumt uttalande eller en dålig presskonferens.

 

Ett praktexempel på en politiker som gång efter gång har behövt städa upp efter sig är Åsa Romson. Senast idag sa hon, i nationell TV, att terrordåden den 11 september var en olycka. Hon har tidigare kläckt ur sig saker som att vita män är miljöbovar, medelhavet är som Auschwitz och så vidare. Frågan är om Åsa Romson ens har en pressekreterare, vilket en vice statsminister absolut bör ha. Med det medialiserade samhälle vi lever i idag så är det inte lika lätt att städa upp efter sig. Man kommer inte undan lika lätt om man säger något opassande i nationell TV. Förr kunde dessa saker passera förbi utan större mediauppmärksamhet, men nu förevigas dessa händelser via sociala medier och det når en större publik. Jag såg inte nyhetsmorgon, jag är inte ens i Sverige. Ändå nås jag av Romsons uttalande sekunder efter att det har hänt, tack vare sociala medier. När det väl har spridit sig, är det svårt att ta tillbaka och ursäkta sitt uttalande. Därav ser vi ett större behov av medieträning och att ministrar har en pressekreterare.

 

Under tiden som arbetet med pressekreterare utvecklas så stängs dörrarna sakta men säkert till Regeringskansliet och politikerna. För att nå politiker måste du som journalist ofta gå igenom pressekreterare och når oftast politiker på presskonferenser. Det skapar en sorts distans till politiker och statsråd, en distans som troligtvis påverkar allmänhetens uppfattning av politiker till det sämre. Politiker kan nu kännas som något utöver det vanliga, något avhumaniserat. Politikerna talar egentligen inte själva inför medierna, ofta är det en presstalesman som har bestämt i förväg vad som ska sägas. Man jobbar in i det sista för att politiker inte ska råka uttrycka sig okorrekt eller tveka på vad hen ska säga.

 

Tack vare att avståndet mellan politiker och allmänhet har växt påstås det ha uppstått en förtroendekris. Allmänheten tror inte att politikerna är helt ärliga och att man som politiker håller tillbaka känslig information. Detta kan ses som ett stort problem, även om allmänhetens förtroende för politikerna är långt ifrån kört i botten. Rädslan inför denna förtroendesvikt ska ses som en viktig drivkraft för Regeringskansliet att arbeta ännu mer för att förmedla sina budskap på ett förtroendegivande sätt.

 

Enligt en studie som behandlar de faktorer som ligger till grund för journalistens och redaktionens värdering av nyheter anser journalisterna att det är viktigt att pressmeddelanden kommer från en officiell och trovärdig källa. ”Makten över nyheterna hamnar hos regeringen”, säger Mats Bergstrand, chef för DN debatt, i en intervju angående denna studie. För att ha makten över medierna behöver Regeringskansliet ha bra mediestrateger som kan vinna tillbaka allmänhetens förtroende till politikerna. Kan man leverera trovärdiga och bra pressmeddelanden är redan hälften vunnet. Om man kan leverera fler trovärdiga nyheter och nyheter med högt nyhetsvärde från Regeringskansliet får man mer plats i tidningar och större chans att påverka opinionen.

 

Om politiken med hjälp av mediestrateger av olika slag kan få makten att vara med och bestämma vad media rapporterar om har de lyckats. I dag är det viktigare vad som sägs i den politiska debatten utanför Regeringskansliet än tidigare, politikerna måste ha ett finger med i debatten som pågår i medierna för att inte bli utmanövrerade. Allt handlar om vem som har makten över dagordningen. För att lyckas ta makten över dagordningen levererar Regeringskansliet dagligen pressmeddelanden och presskonferenser. Allt handlar om att påverka medierna till att publicera vad politikerna vill att de ska publicera och därmed få allmänheten att tycka att politiken är minst lika viktig som alla andra nyheter. Om medierna publicerar en större mängd politiskt inriktade nyheter kommer allmänheten troligtvis uppmärksamma politiken mer och rapporteras det positivt om just politiken så kommer allmänheten få en positivare syn på just politikerna. 

 

Med det medialiserade samhälle vi lever i kommer stort ansvar. För att inte tappa opinionens förtroende måste partierna ta sitt egna ansvar och anlita medietrateger, som ser till att misstag som Romsons uttalanden inte upprepas. Om inte ännu bättre, aldrig sker. Det skadar politikernas förtroende och det skadar den svenska politiken. I medialiserad värld krävs en medialiserad politik. 

Medialisering av poli...

0 Läs mer >>
Har haft en vecka fullspäckad med föreläsningar. Har inte haft en ledig dag, bokstavligt. Men i onsdags lyckades jag klämma in lite umgänge med två av mina favoriter. Drog ut till Donauzentrum och käkade burgare och myste ihop medan det åskade och regnat ute. Sen under torsdagen spenderade jag heeeela dagen i skolan och även fredagen spenderades i skolan. Men på kvällen gick vi på bio och myste.

I lördags besökte vi en typisk österrikisk resturang med tyskagruppen för lite vinprovning. Supermysigt, överraskande mysigt. Gott med vin och kul häng med roliga människor. Efter det tog vi oss till Donaukanalen för att hänga runt i solen och dricka öl. Det blev en dagsfylla, så slutade dagen hyfsat tidigt. Orkade inte gå ut så sket i det.
 
Idag hängde jag med Millie och Martjan. Vi var på Steiernmark marknaden vid rådhuset. Käkade lite glass och hängde i det fina vädret. När solen gick i moln drog vi hem till Millie och bokade vår Österrike roadtrip. Innsbruck, Salzburg och Hallstatt står på schemat. Ser fram emot det en massa. Nu på kvällen har jag tvättat lite, gjort lite tyskaläxa och tagit det realtivt lugnt. 

På återseende.
 
Millie & Martjan, fantastiska jävlar
Bra jävla burgare
Resturangen
Vackra, vackra Donau
Gött häng med goa människor
Steiermarkt, vin/öl marknad. 
 
 

Veckan som gått

1 Läs mer >>
Okej, jag är osäker på hur hälsosamt det är för mig att spendera större delen av min vakna tid på universitet. Ni tror säkert att jag överdriver, men de flesta dagarna spenderas här numera. Har föreläsning mellan 8.30 och 11. Sen oftast 3-4 timmar ledig innan nästa föreläsning, vilket resulterar i att jag stannar i skolan för att plugga. 

Jag vet att det inte låter som mig, vet inte vad som händer med mig. Det värsta är att jag typ inte har något emot det. Får så himla mycket gjort. Skriver anteckningar till våra readings, göra assignments och så vidare. Har aldrig haft så här bra koll på vad jag behöver göra i skolan. Är riktigt imponerad över mig själv. 

Ska skriva färdigt lite anteckningar nu och om 40 min börjar nästa föreläsning. Life. 



Uni life takes over

0 Läs mer >>
Dags för en recap. Det har hänt en hel del sen sist, eller ja allt är väll relativit. Har i alla fall haft en del föreläsningar, hängt med mysisar och varit lätt bakfull. I onsdags pluggade jag i Burggarten och solade samtidigt, det var så himla skönt. I tordags gick vi ut och drack cocktails för att fira Martjans födelsedag, dock blev det inte så sent då tunnelbanan slutar går halv 1. Vi sparade på krutet till fredagen. 
 
På fredagen sov jag ut, pluggade lite och sen mötte jag upp Marjtan, Jules och Zoë för lite lunch och mys. Så kul att träffa dem igen. Jules och Zoë är Martjans vänner från Nederländerna. De gör sin utlandstermin i Prag och där träffade jag dem första gången om ni inte kommer ihåg det. På kvällen gick vi ut och åt, drog till Loco och sen vidare till en kareokebar. Superkväll. 
 
Lördagen spenderades liggandes i sängen med serier och ytterst lite plugg. Men på kvällen firade vi Marcus, så den var inte helt värdelös. Vi hade superkul, är så himla glad för dessa människor som jag har lärt känna här. Det är helt sjukt hur fantastisk de är. Idag har jag inte gjort många knop. Har fått tyskaläxan gjord och det är väll det mest produktiva jag har gjort. Skönt dock. Lugnet före stormen, kommande vecka är fullspäckad med föreläsningar och plugg. 
 
Bildutbudet är dock inte mycket att hurra för, men ni får se det jag har. Men de sägs ju att ju färre bilder man har från fester etc. desto roligare har man haft, får leva efter det.
 
Pluggade i Burggarten, väl spenderad tid
Drack strawberry daquiries på MJs födelsedag
Käkade ännu en god burgare
 

Hämtar andan

0 Läs mer >>
Igår firade jag två månader i denna vackra stad vid namn Wien. Det har varit två månader fyllda av resor, möte med en himla massa nya människor och två månader av att lära sig supermycket om andra kulturer. När jag kollar tillbaka på dessa två månader är jag superglad att jag valde just Wien, det är en fantastisk stad och jag har mött så många underbara människor här. Jag trivs så bra.
 
Det har varit 2 månader fyllda av nya upplevelser. Resor, resor med människor jag knappt känner. Jag har besökt tre nya städer, förutom Wien. Budapest, Berlin och Prag var fantastiska på sina egna sätt. Jag har nog aldrig rest så mycket som jag har gjort här, jag har nog aldrig tänjt på mitt personliga space så mycket som här. Jag har sovit i delade rum på hostel, inte bara med människorna jag reser med, utan med människor jag inte ens känner. Trodde aldrig att det skulle hända.Jag har rest med peroner som jag bara har känt i lite mer än en månad. Det har varit så himla kul.
 
Jag har lärt känna en ny stad. Det är en fantastisk känsla att lära känna en helt ny stad. Fortfarande efter två månader känner jag knappt hälften av staden. Det finns så många ställen kvar att utforska. Men det jag hittills har sett är så vackert (nästan allt). Det finns många mysiga parker, många vakcra byggnader och mycket att göra hela tiden. Det har varit en bra tid kantad med liite hemlängtan. Dock inte så mycket att jag överväger att åka hem. Självklart saknar jag alla där hemma, men snart ses vi igen.
 
Museum Quartier, en av alla favoritplatser
 

2 månader

0 Läs mer >>
Hej kära människor. Den senaste veckan har varit full med fint väder och kantats med picknickar och shopping. Det har varit toppen och vädret är fortfarande on point. Tyvärr tvingas jag sitta inne och plugga i dag, men ändå rätt uppiggande att vädret är så fint som det är. 
 
Igår hade vi picknick i Burggarten med et stooort gäng. Det var supermysigt. Efter det åkte jag hem för att äta middag, byta om och sen drog jag till Claire för pre-drinks. Kvällen var inte helt bestämd men till sist hamnade vi på Donau Club, en supernice bar. Saknar dock bilder därifrån. Vi träffade också en gammal vän, Max heter han. Han gjorde sin utlandstermin i Jönköping när jag började där och var i samma insparksgrupp som mig under insparken. Det var kul att se honom igen. Avslutade kvällen strax efter 2.
 
Och nu sitter jag på ett café med två av mina favoriter och pluggar. Har gjort färdigt tentan i en kurs, så äntligen slipper jag den (förhoppningsvis). Ska läsa lite och sen ska jag hem och låta mig själv vara bakis ett tag. 
 
På återseende. 
 
Café Phil
My cuties
Enda bilden från picknicken i Burggarten, på ett träd. Bra jobbat Klara.
 
Bästa gänget från igår kväll
 
 
 

Sundays got me like